Nedenfor finder du Svendborg Gymnasiums studie- og ordensregler.
Den enkeltes adfærd har betydning for fællesskabet og for andres mulighed for faglig og menneskelig udvikling. Der skal derfor i alle sammenhænge udvises hensyn og omtanke.
Det forventes, at alle medvirker til at skabe et godt arbejdsklima ved at vise gensidig hensyn overfor hinanden og undervisningen i et samvær, der inkluderer alle respektfuldt.
Alle forventes ved optræde ansvarsbevidst såvel på som uden for skolen.
På Svendborg Gymnasium gælder følgende lokale studie- og ordensregler. Reglerne er vedtaget på baggrund af Børne- og Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 1338 af 9. december 2019 om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser.
Alle elever og ansatte på Svendborg Gymnasium er orienteret om regelsættet, som også er offentligt tilgængeligt på institutionens hjemmeside.
Det forventes grundlæggende, at alle på skolen medvirker til at skabe et godt arbejdsklima ved at vise gensidigt hensyn overfor hinanden og undervisningen i et samvær, der inkluderer alle respektfuldt.
Alle forventes at optræde ansvarsbevidst såvel på som udenfor skolen.
1. Studieregler
På Svendborg Gymnasium gælder følgende regler vedrørende elevernes studiemæssige forhold:
1.1 Almindelige normer som eleverne er underlagt i relation til deres uddannelse
a) Eleverne skal møde velforberedte frem til og deltage aktivt i den del af undervisningen, som kræver deres fysiske tilstedeværelse. Det gælder, uanset om undervisningen foregår på eller uden for institutionens område, herunder ved ekskursioner, studieture m.v. Elever der ikke møder velforberedte og deltager aktivt i undervisningen kan sanktioneres jf. afsnit 1.9.
b) Eleverne skal deltage aktivt i anden undervisning, herunder selvstændigt arbejde og virtuel undervisning. Det forventes også, at elever deltager i ekskursioner og studierejser. En elev, der af helt særlige årsager ikke deltager, skal møde på skolen og lave relevante faglige aktiviteter i stedet.
c) Aktiv deltagelse i undervisningen kræver, at eleven jævnligt og mindst en gang pr. skoledag er på Lectio for at orientere sig i de relevante informationer, herunder lektier og afleveringer.
d) Eleverne skal rettidigt aflevere deres skriftlige besvarelser af opgaver uden snyd eller lignende uretmæssig adfærd, jf. pkt. e.
e) Eleverne skal deltage fuldt ud i terminsprøver, årsprøver og andre interne prøver og lignende. Hvis en elev ikke møder op til prøver, nægtes eleven oprykning til næste klassetrin.
f) Brug af computer, mobiltelefon o.l. i undervisningen skal være undervisningsrelateret. Mobiltelefoner skal placeres i telefonrammen, som står på katederet, så den ikke forstyrrer i undervisningen.
g) Eleverne skal undlade snyd og lignende uretmæssig adfærd, som kan forhindre eller modvirke, at de selv eller andre elever fuldfører deres uddannelse, herunder ved at aflægge de nødvendige prøver, i overensstemmelse med uddannelsesformålene. Yderligere information om snyd nedenfor.
h) I idrætsundervisningen må eleverne forvente fysisk kontakt mellem lærer-elev og elev-elev. Elever forventes at møde omklædte til idrætsundervisningen, de forventes at være fysisk aktive og de forventes at gå i bad efter endt undervisning.
1.2 Snyd i forbindelse med undervisningen
Elever må ikke snyde hverken i forbindelse med den daglige undervisning, i de skriftlige afleveringer eller ved termins- og årsprøver. Det opfattes som snyd, hvis en elevs arbejde ikke er selvstændigt, medmindre der er tale om en egentlig gruppeaflevering. Hvis en elevs arbejde er kraftigt inspireret af andres arbejde, uden der er angivet kilde, er der tale om plagiat. Det er også snyd at benytte tekster lavet ved hjælp af AI-baserede værktøjer, at få andre til at lave sine afleveringer, at benytte sig af ikke-tilladte hjælpemidler eller at medvirke til at andre kan snyde. Medvirken til snyd sanktioneres således også som snyd.
Når en lærer tager en elev for snyd, giver læreren en pædagogisk tilrettevisning til eleven. Tages eleven igen i snyd i samme eller et andet fag, giver klassens ansvarlige leder eleven en skriftlig advarsel. Ved efterfølgende snyd rettes altid henvendelse til klassens leder, der vurderer hvilken af de sanktioner, der hører under studiereglerne, der gives. Der vælges typisk mellem mistet ret til at gå til eksamen i de(t) pågældende fag eller at komme til både mundtlig og skriftlig eksamen i de(t) pågældende fag uanset om dette fag udtrækkes.
1.3 Snyd ved eksamen
Snyder en elev under en eksamen gælder reglerne fra eksamensbekendtgørelsen. Det vil sige at sanktionen enten er en bortvisning fra eksamen eller karakteren -3. Sker der bortvisning, kan eleven gå til eksamen igen, når Svendborg Gymnasium alligevel afholder prøven i en ordinær prøvetermin.
Under de skriftlige prøver samt under forberedelse til de mundtlige prøver monitoreres elevernes computere for at modvirke snyd. Yderligere information om monitoreringen findes i skolens eksamensregler.
Hvis en lærer mistænker en elev for at snyde under forberedelsen til en mundtlig eksamen, tilbageholder læreren elevens computer efter endt eksamination og tilkalder ledelsen, så computeren kan undersøges.
1.4 Virtuel undervisning
Ved virtuel undervisning gælder følgende regler:
1. Eleverne skal have deres kamera og mikrofon tændt
2. Undervisningen skal foregå ved et bord (og ikke i sengen)
3. Eleverne skal være iført almindelig påklædning som ved fysisk fremmøde på skolen
Hvis disse krav ikke følges, vil eleven blive ført fraværende.
Virtuel undervisning er en aktivitet forbeholdt klassen og er ikke en offentlig aktivitet (dvs. hverken forældre eller andre skal overvære den virtuelle undervisning).
1.5 Særlige normer om elevernes studiemæssige forhold i relation til deres uddannelse
Svendborg Gymnasium kan efter anmodning og en konkret vurdering fritage en elev for dele af undervisningen i et eller flere fag, når eleven på grund af sit handicap eller på grund af funktionsnedsættelse ikke kan deltage aktivt i hele undervisningen i faget eller fagene, eventuelt ved tilbud efter loven om specialundervisning, specialpædagogisk bistand eller sygeundervisning. Det samme gælder for en elev, der af andre grunde midlertidigt ikke kan deltage aktivt i hele undervisningen i et eller flere fag. Det gælder f.eks. faget idræt.
Svendborg Gymnasium kan i givet fald anmode eleven om en lægeerklæring som dokumentation for anmodningen om fritagelse. Det samme gælder, når der er behov for en lægeerklæring som anden relevant dokumentation, f.eks. for sygdom. Eleven afholder selv udgiften til den af institutionen anmodede lægeerklæring.
1.6 Tilstedeværelse
Der er i de gymnasiale uddannelser ingen ”ret” til fravær og dermed ingen godkendte grunde til fravær. Elevernes tilstedeværelse registreres digitalt i hvert modul og anden undervisning, som eleven har mødepligt til. Manglende eller ikke-rettidigt afleverede opgaver registreres løbende.
Eleverne har pligt til at melde fravær og fraværets årsag til skolen. Dette sker via Lectio. Her har den enkelte elev adgang til at følge registreringen af sit eget fravær og har mulighed for at afgive bemærkninger til registreringen over for den ansvarlige studievejleder og/eller leder. Eleven har mulighed for særskilt at oplyse, hvorvidt det registrerede fravær skyldes elevens opfyldelse af forpligtigelser efter lovgivningen, f.eks. borgerligt ombud eller deltagelse i Forsvarets Dag. Eleven har også mulighed for at oplyse, om det registrerede fravær skyldes deltagelse i elevdemokratiske møder eller lignende. Angiver eleven ikke årsag til sit fravær, opfattes fraværet som værende uden god grund.
Længerevarende planlagt fravær som fx operation skal meddeles til administrationen i god tid. Ferie skal altid holdes i skolens ferieperioder.
Lægeerklæring kan kræves ved hyppige sygdomsperioder eller ved sygdom, der varer mere end 1 uge. Det er eleven, der betaler for lægeerklæringen. Hvis en elev er fraværende pga. sygdom, har eleven selv pligt til at orientere sig om klassens arbejde. Ved længerevarende sygdom vil skolen tilbyde sygeundervisning i det omfang, det i praksis kan lade sig gøre.
Registreringen af en elevs fravær gælder for et skoleår ad gangen, men skolen vil være ekstra opmærksom på elever, der har haft et stort fravær det forudgående år.
I særlige tilfælde vil en registrering dog kunne udstrækkes til at gælde mere end et skoleår.
Den enkelte elevs tilstedeværelse følges af klassens lærere, vejleder, administration og ledelse, og der lægges vægt på en hurtig indgriben, hvis en elev har gentagne forsømmelser. Elever, der oplever udfordringer i forbindelse med deres skolegang, kan til enhver tid rette henvendelse til studievejlederen. Ved fysisk eller skriftligt fravær vil studievejlederen indkalde eleven til en samtale for at afdække årsagen til fraværet.
1.7 Prøver og eksaminer
Hvis en elev udebliver fra terminsprøver og/eller årsprøver af anden årsag end sygdom, har eleven ikke krav på at rykke op i næste klasse. I tilfælde af sygdom ved terminsprøver, årsprøver og eksaminer skal eleven fremsende eller aflevere lægeerklæring samme dag. Det er eleven, der betaler for lægeerklæringen.
Eleverne har pligt til at sætte sig ind i reglerne for eksamen, som findes på UVM’s hjemmeside og i de eksamensregler, skolen udarbejder og som fremgår af skolens hjemmeside.
Snyd ved eksamen sanktioneres efter eksamensbekendtgørelsen. Sanktionen er ud fra institutionens skøn enten karakteren -3 eller en bortvisning fra eksamen. Snyd ved årsprøver og/eller terminsprøver betragtes som brud på studiereglerne og sanktioneres derefter.
1.8 Oprykning til næste klassetrin
En elev rykker op til næste klassetrin, når eleven har opfyldt beståelseskravet, dvs. har opnået mindst 2,0 i et uvægtet gennemsnit af de karakterer, der i det pågældende skoleår er opnået ved eksamen, interne prøver ved afslutningen af det pågældende skoleår samt standpunktskarakterer givet ved skoleårets afslutning. For første skoleår medregnes også karaktererne i de afsluttende interne prøver i almen sprogforståelse og naturvidenskabeligt grundforløb.
En elev, skolen ikke agter at rykke op, har mulighed for at udtale sig, før den endelige beslutning træffes af skolens ledelse.
En elev, der nægtes oprykning, kan efter rektors godkendelse få ret til at gå det pågældende klassetrin om én gang. En elev, der nægtes oprykning for anden gang, udmeldes af skolen.
1.9 Sanktioner i relation til studiereglerne
Hvis skolens ledelse skønner, at en elev ikke overholder studiereglerne, kan én af følgende sanktioner iværksættes:
For hver af de nævnte sanktioner gælder, at hvis eleven er under 18 år, orienteres indehaveren af forældremyndigheden skriftligt dels om bruddet på studiereglerne og dels om skolens reaktion herpå.
Som et led i fraværshåndteringen kan der ske en indkaldelse af de elever, der mangler at aflevere mindst 2 afleveringer i det enkelte fag, til skriveværksted. Skriveværkstedet finder sted hver anden uge, er lærerbesat og der føres fravær. Formålet er at forhindre elevens skriftlige fravær i at blive for højt.
I de tilfælde, hvor et højt fysisk eller skriftligt fravær har ført til en skriftlig advarsel og hvor fraværet ikke mindskes, indgås en studiekontrakt mellem den ansvarlige leder og pågældende elev. Studiekontrakten har til formål at forpligte eleven på at få nedbragt fraværet og samtidig løbende minde om, at yderligere sanktioner kan komme på tale, hvis det ikke sker. Som en fast del af studiekontrakten mødes studievejleder og elev jævnligt og den ansvarlige leder evaluerer kontrakten med den pågældende elev.
2. Ordensregler
Elever på Svendborg Gymnasium skal altid overholde almene normer for god orden og samvær, og sikre respektfulde relationer eleverne indbyrdes og mellem eleverne og institutionens bestyrelsesmedlemmer, ledere, lærere og andre ansatte. Herudover har eleverne pligt til umiddelbart og loyalt at efterfølge de konkrete anvisninger, som institutionen giver eleverne mundtligt eller skriftligt for at opretholde eller genoprette god orden på skolen.
På Svendborg Gymnasium gælder herudover følgende regler om orden og samvær:
2.1 Almindelige normer som eleverne er underlagt for orden og samvær i forbindelse med undervisningen og uden for institutionen
a) Eleverne skal bruge institutionens undervisningssprog som det almindelige, fælles sprog i et samvær, der inkluderer alle respektfuldt.
b) Eleverne skal udøve samvær og adfærd uden støj, larm og lignende.
c) Eleverne skal bruge institutionens lokaler, arealer, faciliteter og inventar med omtanke, herunder bl.a. deltage i individuel og fælles oprydning. Elever og lærere har - fælles og individuelt - ansvar for at værne om skolens materielle værdier og miljø.
Undervisningslokaler:
Eleverne har pligt til at sætte stolene på plads, inden de forlader lokalet. Det er elevernes og lærerens fælles ansvar, at der er ryddet op, når man forlader lokalet/området. Overtrædes reglerne, kan man drages til ansvar jf. sanktioner.
Der må ikke spises i klasselokalerne.
Fællesområder:
Alle har pligt til at rydde op efter sig i fællesområderne. Stolene i aulaen og kantinen skal sættes op efter endt brug. Der er selvoprydningspligt, hvilket betyder, at kopper, tallerkener og bestik skal placeres på afrydningsbordene efter endt brug. Skrald, papir mv. skal smides i skraldespandene. Flasker afleveres i kantinen.
2.2 Særlige normer for orden og samvær i forbindelse med undervisningen og uden for institutionen
Det er ikke tilladt at tilskynde eller påvirke til ekstreme eller fundamentalistiske holdninger og adfærd i strid med uddannelsesformålene eller anden adfærd, der kan fremme sådanne holdninger og sådan adfærd, herunder fremme social kontrol af andre elever i strid med uddannelsesformålene.
Skærme
Mobiltelefoner afleveres i mobilhoteller i klasselokalet ved timens start og eleven tager mobilen igen ved undervisningsmodulets afslutning. Computere må være fremme, når de bruges i undervisningsmæssig sammenhæng. Eleverne skal altid følge lærerens anvisninger i forhold til brugen af skærme i undervisningen.
Skolens netværk stilles frit til rådighed for alle elever til brug ved skolearbejdet. Der er lukket ned for hjemmesider, der vurderes som værende forstyrrende for eleverne i løbet af skoledagen.
Optagelser og deling
Lyd, billeder og film må ikke optages på Svendborg Gymnasium uden forudgående accept fra gymnasiet og de involverede, og må ligeledes ikke deles med andre uden accept fra de medvirkende. Dette gælder også i forbindelse med fester og cafeer.
Optagelse af undervisningsaktiviteter må kun ske efter aftale med læreren. Det er ikke tilladt at optage samtaler med skolens personale uden samtykke.
Hvis en elev optager en undervisningstime, som eleven selv er en aktiv del af, må den kun anvendes til eget brug og må på ingen måde deles med andre (heller ikke andre elever og forældre).
Man bør som udgangspunkt kun tage og dele billeder af dem, man kender. Hvis man tager billeder af elever, skal man spørge om tilladelse og respektere svaret. Det må ikke være for at gøre grin med eller håne andre. Man bør behandle andre, som man selv gerne vil behandles. Man kan først vide, om den anden part er indforstået med et oplæg eller billede, når man har fået samtykke. Hvis der hersker nogen form for tvivl, så spørg vedkommende.
Mobning
På Svendborg Gymnasium sætter vi fællesskabet højt. Vi forventer, at alle opfører sig respektfuldt overfor undervisningen og de øvrige i fællesskabet, så alle føler sig trygge. Vi ser rummelighed og accept af forskelligheder som en værdi på skolen. Mobning tolereres på ingen måde, og det er vores fælles ansvar at sætte ind over for mobning, både forebyggende og hvis man får kendskab/er vidne til krænkende adfærd på skolen. Af skolens antimobbestrategi, der findes på hjemmesiden, fremgår, hvordan vi definerer og håndterer mobning og overtrædelse af retningslinjerne kan medføre sanktioner.
Krænkelser
Undervisningen på Svendborg Gymnasium skal foregå på en sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuld forsvarlig måde if. lov om undervisningsmiljø, og der er her på gymnasiet en nultolerance overfor krænkende adfærd såvel fysisk som verbalt – seksuel chikane accepteres under ingen omstændigheder uanset om det er eleverne imellem eller mellem elev og ansat. Der findes særskilte retningslinjer og beredskabsplan ved mulige seksuelle krænkelser eller krænkende handlinger. Denne findes på skolens hjemmeside og overtrædelse medfører sanktioner.
Etisk kodeks
Svendborg Gymnasiums etiske kodeks findes på skolens hjemmeside og omhandler blandt andet de retningslinjer, der gælder for brug af sociale medier og billeddeling. Kodekset er et supplement til skolens studie-ordensregler og overtrædelse af kodeks kan medføre sanktioner.
Rygning mv.
Rygning er forbudt i undervisningstiden, hvilket betyder, at elever og ansatte ikke må ryge på skolen, ligesom man heller ikke må forlade skolens område og ryge i skoletiden. Det gælder også i tilknytning til skolearrangementer.
Politikken gælder for alle typer af rygning, snus og tyggetobak, herunder også E-cigaretter. Alle ansatte på skolen er med til at håndhæve reglerne og informere ledelsen, hvis man oplever brud på reglen.
Gambling
Spil om penge er ikke tilladt på skolens grund, hverken i undervisningstiden eller i pauserne. Det gælder både online spil og spil som fysisk finder sted på skolen.
Alkohol og rusmidler
Svendborg Gymnasium ønsker at bidrage til at fremme ansvarlige alkoholvaner og forebygge alkoholmisbrug. Til dette formål er der udarbejdet en rusmiddelpolitik, der skal skabe de bedste rammer for eleverne og danne et trygt og godt miljø – både i dagligdagen og til skolens arrangementer.
Der gælder følgende regler:
1. Eleverne må ikke være påvirkede af hverken alkohol eller andre former for rusmidler indenfor undervisningstiden.
2. Alkohol udskænkes kun ved skolens fester med en alkoholprocent på op til 5 % (vin ved særlige arrangementer).
3. Hvis festudvalgets medlemmer mener, at man under en fest er for beruset eller påvirket til at indtage mere alkohol, kan de vælge ikke at udskænke alkohol.
4. Der skal være synligt vand til alle fester og i det hele taget være fokus på alkoholfrie drikke.
Er eleven synligt beruset ved ankomst til fest på gymnasiet, nægtes eleven adgang til festen. Udvalgte elever anmodes ved festerne om frivilligt at medvirke til en test for alkohol og eventuelt andre rusmidler.
Særskilt alkoholkodeks og rusmiddelpolitik findes på skolens hjemmeside og overtrædelse heraf kan medføre sanktioner.
2.3 Regler under ekskursioner og studierejser
Svendborg Gymnasiums regler for orden og samvær gælder også på studieture og ekskursioner. Holdningen bag disse regler er, at den enkeltes adfærd har betydning for fællesskabet og for andres mulighed for faglig og menneskelig udvikling. Der skal derfor i alle sammenhænge udvises hensyn og omtanke.
Generelt:
1. Eleverne har pligt til at deltage aktivt i studierejsens og ekskursionens aktiviteter, ligesom man ikke må møde uarbejdsdygtig eller beruset op.
2. Eleverne skal altid færdes sammen i grupper på mindst
3. Eleverne skal være hjemme på hotellet/vandrehjemmet senest kl. 24.
4. Man må ikke bringe sig selv eller andre i fare eller genere andre ved støjende eller på anden måde hensynsløs adfærd.
5. Man skal til enhver tid følge gældende regler i rejselandet og evt. særregler på hotellet/vandrehjemmet.
6. Det er ikke tilladt at indtage øl, vin, spiritus eller andre rusmidler på turen.
7. Man skal til enhver tid vise respekt for den lokale kulturs normer.
8. Lærerens anvisninger og grænser skal respekteres.
Overtrædelse af ovenstående regler medfører sanktioner jf. nedenfor og hjemsendelse for egen regning.
2.4 Elevadfærd uden for institutionen
Ordensreglerne omfatter også elevernes adfærd uden for institutionen, dvs. adfærd som eleverne udviser i deres fritid, hvis adfærden har direkte indflydelse på undervisningsmiljøet på Svendborg Gymnasium – fx på elevernes trivsel.
2.5 Sanktioner i relation til ordensreglerne
Hvis skolens ledelse skønner, at en elev ikke overholder ordensreglerne, kan én af følgende sanktioner iværksættes:
For hver af de nævnte sanktioner gælder, at hvis eleven er under 18 år, orienteres indehaveren af forældremyndigheden skriftligt dels om bruddet på studiereglerne og dels om skolens reaktion herpå.
Midlertidig hjemsendelse og midlertidig begrænset adgang til institutionen, mens sagen behandles
Som led i behandlingen af en sag efter dette regelsæt kan Svendborg Gymnasium beslutte at hjemsende den pågældende elev midlertidigt eller at begrænse elevens adgang til institutionen midlertidigt, mens sagen undersøges nærmere.
Midlertidig hjemsendelse eller midlertidig begrænset adgang til institutionen er muligt i følgende situationer:
Betingede sanktioner
Svendborg Gymnasium kan træffe afgørelse om, at en konkret sanktion alene iværksættes, hvis eleven overtræder reglerne igen inden for en nærmere bestemt periode.
Svendborg Gymnasium kan også fastsætte vilkår for en betinget sanktion, som er pædagogisk begrundet, for eksempel:
3. Klageadgang
En klage efter lovens § 72 over en afgørelse efter bekendtgørelsen eller institutionens studie- og ordensregler skal stiles til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og sendes til Svendborg Gymnasium. Klagen skal være modtaget senest 10 dage, inklusive dage uden undervisning, efter, at eleven har modtaget den afgørelse, som eleven klager over. For en klage over en afgørelse efter institutionens studie- og ordensregler om en sanktion efter bekendtgørelsens (Bekendtgørelse om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser) § 5, stk. 2, eller § 6, stk. 1, nr. 1-3, er fristen dog 5 dage, inklusive dage uden undervisning.
Hvis institutionen ikke på baggrund af klagen imødekommer den fuldt ud, og eleven ikke har trukket sin klage tilbage, udarbejder institutionen sine eventuelle bemærkninger til klagen. Institutionen sender disse bemærkninger til eleven, så de er modtaget af eleven senest 7 dage, inklusive dage uden undervisning, efter, at institutionen har modtaget klagen. Eleven skal herefter have haft lejlighed til med en frist på 5 dage, inklusive dage uden undervisning, at fremkomme med sine eventuelle bemærkninger til institutionens bemærkninger til klagen. Sammen med klagen og sine eventuelle bemærkninger sender institutionen elevens eventuelle bemærkninger til styrelsen hurtigst muligt og senest 4 dage, inklusive dage uden undervisning, efter, at institutionen har modtaget dem eller efter udløbet af elevens frist for at fremkomme med sine eventuelle bemærkninger.
Adgangen til at klage over en bortvisning, jf. § 6, stk. 1, nr. 8, er ikke begrænset til retlige spørgsmål.
Klage over en sanktion har ikke opsættende virkning, medmindre institutionen henholdsvis styrelsen i ganske særlige tilfælde, navnlig hvor der er en væsentlig begrundet forventning om, at den påklagede afgørelse vil blive ophævet, træffer beslutning herom.
Retningslinjer og beredskabsplan ved en situation med mulige seksuelle krænkelser eller krænkende handlinger.
Undervisningen på Svendborg Gymnasium skal foregå på en sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuld forsvarlig måde if. lov om undervisningsmiljø, og der er her på gymnasiet en nultolerance overfor krænkende adfærd såvel fysisk som verbalt – seksuel chikane accepteres under ingen omstændigheder uanset om det er eleverne imellem eller mellem elev og ansat.
Definition af seksuel chikane eller krænkende handling (ligebehandlingsloven § 1, stk. 6): ”Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.
Procesbeskrivelse/beredskabsplan:
Elever, som har oplevet uønsket seksuel adfærd eller krænkende handlinger, kan henvende sig til rektor/ledelsen, til sin studievejleder eller teamleder. Hvis det er en ansat, der har krænket eleven, skal denne henvende sig til rektor/ledelsen.
Ledelsen vil undersøge sagen nærmere (vi taler med begge parter: Hvad er der sket, hvor mange er der involveret, er hændelsen sket på skolen eller er der andre eksterne involveret osv.)
Konflikthåndteringen gennemføres i fortrolighed, så det undgås, at elever og ansatte, der ikke er involveret i striden, får kendskab til sagen. De involverede parter behandles respektfuldt, og alle sagsbehandlingsskridt er saglige.
Ledelsen tager ansvar for både eleven, der har været udsat for og har udført krænkelsen; Ledelsen vil undersøge, om eleven har en god ven/veninde, han/hun kan tale med, og vil vurdere, om forældrene skal inddrages.
Ledelsen vil tilbyde eleven, såvel klager som den indklagede, hjælp herunder evt. ekstern psykologbistand.
Afhængig af situationens alvor overvejer ledelsen, om klager og/eller indklagede skal hjemsendes fra undervisning/fritages for tjeneste, mens sagen undersøges nærmere.
Skolen kan overfor de involverede parter tage brug af sanktioner i overensstemmelse med studie- og ordensreglerne, hvilket kan munde ud i en bortvisning fra skolen.
Klager og/eller indklagede kan efterfølgende blive tilbudt opfølgende krisehjælp.
På Svendborg Gymnasium sætter vi fællesskabet højt. Vi forventer at alle opfører sig respektfuldt overfor undervisningen og de øvrige i fællesskabet, så alle føler sig trygge.
Vi ser rummelighed og accept af forskelligheder som en værdi på skolen.
Mobning tolereres på ingen måde, og det er vores fælles ansvar at sætte ind over for mobning, både forebyggende og hvis man får kendskab/er vidne til krænkende adfærd på skolen.
Definition af mobning:
Som skole betragter vi mobning som et gruppefænomen og tilslutter os derfor den definition af mobning som Dansk center for undervisningsmiljø giver på deres hjemmeside:
Mobning kan komme til udtryk både verbalt, skriftligt og adfærdsmæssigt samt på de sociale medier. Retningslinjer for god opførsel på de sociale medier er beskrevet i skolens ”Etisk kodeks”.
Forebyggelse af mobning:
Arbejdet med elevernes trivsel foregår både på skole- og klasseniveau, og vi har som skole fokus på at iværksætte inkluderende initiativer som kan understøtte elevernes trivsel og fællesskab, og derved minimere risikoen for mobning.
Nedenstående er obligatoriske aktiviteter der er indskrevet i skolens faste procedure for at sikre god trivsel for eleverne på skolen:
Håndtering af mobning:
Oplever man som lærer på Svendborg Gymnasium ekskluderende eller på anden måde uhensigtsmæssige dynamikker i klassen, har man pligt til at gribe ind og tage hånd om situationen og drøfte det med klassen.
Hvis man som elev oplever stødende adfærd fra en underviser, skal man henvende sig til rektor eller dennes stedfortræder i ledelsen, som vil tage hånd om situationen.
Det er vigtigt at evt. krænkede parter bliver hjulpet omgående og får talt med de rette instanser.
En lærer, der oplever krænkende adfærd eller får kendskab til uhensigtsmæssige dynamikker i sin klasse, skal reagere på dette ved:
Afhængig af omfanget af den uhensigtsmæssige adfærd kan læreren/teamet også inddrage:
Til hjælp for afklaring af problemets omfang kan man med fordel bruge dcums vejledning: ”8 tegn på mobning” (http://dcum.dk/media/2175/8tegnpa-mobning.pdf)
Opdager en medarbejder uhensigtsmæssig adfærd, orienteres ledelsen, som efterfølgende tager affære.
Hvis der er tale om mobning, har klassens uddannelseschef i samarbejde med teamlederen ansvar for at der inden for 10 dage laves en handlingsplan for håndtering af mobningen.
Handlingsplanen skal indeholde følgende:
Man skal senest 10 dage efter mobningen er konstateret være i gang med handlingsplanen. I overgangsperioden kan der laves midlertidige foranstaltninger i klassen. På dcums og exbus´ hjemmesider findes gode forsalg til forløb og initiativer.
Hvis mobningen foregår på tværs af klasser, inddrages de relevante uddannelseschefer og teamledere i ovenstående.
Hvis de implicerede er under 18 år, skal forældrene orienteres om situationen og handlingsplanen.
Hvis det i forbindelse med en elevtrivselsundersøgelse kommer frem at der foregår ekskluderende aktiviteter i klassen, har teamet pligt til at tage klassemiljøet og de kollektive dynamikker op til drøftelse og få afdækket omfanget af konflikterne.
I tilfælde af mobning skal der som beskrevet ovenfor udfærdiges handlingsplan.
Drøftelsen med klassen skal forgå på en måde så enkeltelever ikke føler sig udstillede. Det er i den forbindelse vigtigt at sige til eleverne at de til enhver tid kan tage kontakt til teamleder, studievejleder eller uddannelseschef, hvis de har behov for hjælp og støtte til at håndtere situationen.
Klagemuligheder:
Er skolens indsats utilstrækkelig kan eleven eller forældremyndighedsindehaveren klage til skolen.
I første omgang har skolens øverst ansvarlige ansvaret for at behandle klagen. I tilfælde af medhold vil skolen selv forsøge at løse konflikten. Er der ikke grundlag for fuldt medhold, sendes klagen videre til Klageinstans mod Mobning.
Får eleven medhold ved klageinstansen, kan der udstedes påbud, som skolen skal overholde. Formålet er fortsat, at problemet skal løses, så eleven har mulighed for at trives i sin skole.[2]
Relevante links:
Dansk Center for Undervisningsmiljø
EXbus - Exploring bullying in schools
Alle For En Mod Mobning
Danske Gymnasier - http://www.danskegymnasier.dk/ny-klageinstans-skal-bekaempe-mobning/
Fælles rammer for afholdelse af studieture, fester, cafeer og andre sociale arrangementer på de fynske gymnasier
Baggrund
Som led i det generelle dannelsesprojekt, vi udfører på skolerne, afvikler skolerne forskellige arrangementer med både et fagligt, dannende og socialt aspekt. Det være sig studieture, cafearrangementer og fester. Disse skal være inkluderende og foregå i en ånd af fællesskab. Alle skal kunne være med og bidrage. Det kan man ikke, hvis alkoholindtagelse bliver dominerende. Derfor sætter skolerne gennem dette fælles kodeks ensartede rammer, der sikrer, at netop fællesskabet er i højsædet ved alle aktiviteter på skolerne. Vi vil med dette kodeks sikre, at der kan afvikles sociale aktiviteter med begrænset indtagelse af alkohol på en måde, der harmonerer med dansk kultur og omgangsformer. Ved at oplyse elever og forældre om skolens holdning lægges op til, at alle sammen bidrager til en festkultur præget af fællesskab, ansvar og respekt.
Rammer
Alkohol er aldrig tilladt i den almindelige hverdag på skolen. Kun ved de særlige aktiviteter, som er nævnt herunder, dispenseres der.
Fester og cafeer
Der afholdes café-arrangementer og forskellige former for performancebegivenheder (teater, musical og lignende), hvor der kan være begrænset udskænkning af alkohol. Ud over ovenstående er der ikke elevarrangementer med skolen som vært, hvor der serveres alkohol.
Studieture
Studieture indgår i den almindelige skolehverdag, og derfor er alkoholindtagelse i denne forbindelse ikke tilladt. Dog kan der efter aftale mellem ledelsen og de deltagende lærere dispenseres herfor i begrænset omfang.
I øvrigt
Det forventes i øvrigt, at aktiviteter, som eleverne er del af og hvor de fremstår som repræsentanter for skolen, afvikles sobert og ordentligt. Skolerne er ikke direkte ansvarlige for adfærd i disse sammenhænge, da de finder sted uden for skolen, men påtager sig et ansvar som oplysende partner, ved at for søge at påvirke eleverne til god, respektfuld og fornuftig adfærd.
Skolerne søger særligt gennem oplysning, at påvirke elevers indbyrdes kommunikation om alkohol og arrangementer på sociale medier m.v. så denne kommunikation bliver så inkluderende som muligt og udtrykker, at alle er velkomne i fællesskabet.
Aftalen
Alle skoler har ved deres underskrivelse af nærværende rammer valgt at offentliggøre rammerne med den lokale uddybning på egen hjemmeside samt indarbejde bestemmelserne i skolens studie- og ordensregler.
Tilsvarende informeres alle forældre om rammerne, så ingen er i tvivl om det ansvar, vi påtager os i forhold til ungdomskulturen, og det ansvar forældre og elever selv har.
Aftalen tages op til revision årligt (november) såvel mellem partnere som internt på skolerne. Enhver skole vælger selv løbende, om man ønsker at være en del af initiativet. Udtrædelse meddeles skriftligt til initiativgruppen. Rammerne træder i kraft med virkning fra 1. august 2017.
Elevgruppen i RUSK på Svendborg Gymnasium ønsker at skabe en god alkoholkultur for alle elever på gymnasiet, hvor vi vil prøve at gøre gymnasiets arrangementer mindre afhængige af alkohol. For at kunne gøre dette, ønsker vi blandt andet, at der ved arrangementer på Svendborg Gymnasium altid vil være større fokus på og mulighed for at købe drikkevarer uden alkohol, vi vil lave en årlig fest uden alkohol samt i introugen gøre alle elever opmærksomme på RUSKs hjemmeside. Derudover ønsker vi, at man som elev på Svendborg Gymnasium kan føle sig tryg ved at kontakte en lærer, studievejleder eller et medlem fra RUSK, hvis man føler, at man har behov for hjælp.
Elevgruppen i RUSK har derfor, i samarbejde med Svendborg Gymnasium, udarbejdet en rusmiddelpolitik, der skal skabe de bedste rammer for eleverne, og danne et trygt og godt miljø – både i dagligdagen og til skolens arrangementer. Politikken er formuleret af eleverne i RUSK, med godkendelse af ledelsen.
Rusmidler under studierejser og andre ekskursioner
Svendborg Gymnasiums regler for orden og samvær gælder også på studieture og ekskursioner. Holdningen bag disse regler er, at den enkeltes adfærd har betydning for fællesskabet og for andres mulighed for faglig og menneskelig udvikling. Der skal derfor i alle sammenhænge udvises hensyn og omtanke.
Generelt:
Det er ikke tilladt at indtage øl, vin, spiritus eller andre rusmidler på turen
Den sidste aften kan det efter aftale med læreren være tilladt at indtage alkohol i begrænset omfang:
Overtrædelse af ovenstående regler medfører hjemsendelse for egen regning.
Etisk kodeks
Svendborg Gymnasiums etiske kodeks omhandler de retningslinjer, der gælder for brug af sociale medier og billeddeling, og er et supplement til skolens studie-ordensregler.
Sanktioner
Brud på det etiske kodeks eller andre af skolens studie-ordensregler medfører sanktion (jvf. skolens studie-ordensregler).
Mobning/chikane i skoletiden
Alle bør tænke over, hvad de skriver på de sociale medier. Hvis en elev føler sig krænket, bør personen gøre opmærksom på, at hans/hendes grænser er blevet overskredet. Det er forskelligt, hvornår noget opleves som chikane, og den enkelte er derfor nødt til at gøre opmærksom på, hvis man føler sig støt. Alle bør opføre sig ordentligt, holde en god tone og respektere hinanden, og det er et fælles ansvar at gøre opmærksom på det, hvis ikke det sker.
Humor
Der skal være plads til at lave sjov, men det skal være tydeligt, at det er en joke. Ens venner forstår muligvis godt ens humor, men det er ikke sikkert andre gør. Det er derfor vigtigt at vurdere situationen og tænke, før man skriver eller taler.
Uden for skoletid
Konflikter uden for skolen er som udgangspunkt ikke skolens ansvar, men kan dog være det afhængigt af situationen, f.eks. adfærd på digitale medier. Hvis konflikten påvirker elevens skolegang, så er det skolens ansvar at bidrage med en løsning på problemet og én af skolens sanktioner kan komme på tale.
Der er altid mulighed for at henvende sig til ledelsen, hvis man føler sig krænket eller dårligt behandlet.
Deling af billeder og video
Lyd, billeder og film må ikke optages på Svendborg Gymnasium uden forudgående accept fra gymnasiet og de involverede, og må ligeledes ikke deles med andre uden accept fra de medvirkende. Dette gælder også i forbindelse med fester og cafeer.
Optagelse af undervisningsaktiviteter må kun ske efter aftale med læreren. Det er ikke tilladt at optage samtaler med skolens personale uden samtykke.
Hvis en elev optager en undervisningstime, som eleven selv er en aktiv del af, må den kun anvendes til eget brug og må på ingen måde deles med andre (heller ikke andre elever og forældre).
Situationsfornemmelse og respekt
Man bør som udgangspunkt kun tage og dele billeder af dem, man kender. Hvis man tager billeder af elever, skal man spørge om tilladelse og respektere svaret. Det må ikke være for at gøre grin med eller håne andre. Man bør behandle andre, som man selv gerne vil behandles. Man kan først vide, om den anden part er indforstået med et oplæg eller billede, når man har fået samtykke. Hvis der hersker nogen form for tvivl, så spørg vedkommende.
”Da der er tale om en helhedsvurdering af formålet med offentliggørelsen, skal offentliggørelse ske under skyldig hensyntagen til karakteren af billedet, herunder den sammenhæng, hvori billedet optræder og formålet med offentliggørelsen. Det afgørende kriterium er, at den afbildede ikke med rimelighed må kunne føle sig udstillet, udnyttet eller krænket. Billederne skal således være harmløse.” Kilde: Datatilsynet
Skoletiden
Billeder taget på skolen må gerne deles, når der er givet accept fra skolen / de medvirkende.
”Udgangspunktet er, at situationsbilleder kan offentliggøres uden samtykke.
Situationsbilleder defineres i denne sammenhæng som billeder, hvor en aktivitet eller en situation er det egentlige formål med billedet. Modsætningen hertil er portrætbilleder, hvor formålet er at afbilde en eller flere bestemte personer” Kilde: Datatilsynet
Dette kræver et respektforhold mellem fotograf og omgivelserne. Det forventes, at fotografen har situationsfornemmelse, og tager hensyn til de personer, der portrætteres på billedet. Det er helt legalt at sige fra, og fotografen skal respektere dette. Billeder der kan virke stødende eller nedgørende over for modellen, må ikke deles. Hvis der skulle forekomme utilfredshed angående offentliggjorte billeder, skal man i første omgang henvende sig til fotografen. Hvis det er angående offentliggjorte billeder fra skolens side, skal man henvende sig i administrationen.
Lærer/elev forhold
Billeder, der portrætterer en lærer, må som nævnt ikke deles uden samtykke.
Lærer og elever skal have indbyrdes respekt over for hinanden, og der skal være en god tone mellem lærere og elever. Det er vigtigt, at lærere og elever er respektfulde og konstruktive ved kritik og ved evalueringer.
Fester
Billeder fra DUSK fester må deles, hvis de portrætterede giver accept, og igen forventes det, at fotografen overvejer situationen, og ikke deler billeder der kan være ubehagelige og fremvise dårlige episoder.
”Billeder kan dog være af en sådan beskaffenhed, at det må antages at virke krænkende for de afbildede. Dette kunne f.eks. være hvis to genkendelige personer afbildes i intime situationer.” Kilde: Datatilsynet
Det er DUSK, der har ansvaret for at festbilleder, der offentliggøres på de skolerelaterede sociale medier, stemmer overens med reglerne. Hvis der skulle forekomme utilfredshed angående offentliggjorte billeder, skal man i første omgang henvende sig til DUSK.
Facebookgrupper
Det er i orden at skrive om andre i Facebook-grupper, hvis indholdet er sobert. Dette gælder både lærere og elever. Dog afhænger det af indholdet i opslaget, og det er gruppe-administratoren, der skal tage ansvar for at fjerne stødende opslag og holde en god tone. Nedladende og diskriminerende oplæg betegnes som chikane.
En fælles indsats
Et kodeks kan ikke stå alene, og det er derfor vigtigt, at der løbende er en dialog på skolen om, hvad der er god opførsel over for hinanden. Dette gælder både på skolen, udenfor og på de sociale medier. Det gælder også i forbindelse med elevstyrede sammenhænge som BAENK, julecabarét, musical etc. For at skabe og vedligeholde et godt miljø bør alle behandle hinanden ordentligt, uanset det indbyrdes forhold, og det er et fælles ansvar at reagere, hvis ikke der bliver levet op til det. Det er vigtigt at bakke op om og opretholde de vedtagende reglementer i dette kodeks for at sikre en god trivsel på skolen.