16. september 2015 Facebook LinkedIn Twitter

Studietur til Tyrkiet

Studietur til Istanbul

I et samarbejde med Globale Gymnasier har seks elever fra SG 
været på studietur i Istanbul sammen med ni elever fra Rosborg
Gymnasium. Turen fandt sted fra den 21.10 – 29.10 og eleverne
boede hos værtsfamilier fra onsdag til søndag og resten af tiden
bestod af et fagligt program.

 
Læs elevernes beretning: 


De første dage(torsdag, fredag, lørdag, søndag) i Istanbul brugte vi i selskab med vores tyrkiske værter på TCMB, en teknisk skole. Første dag så vi skolen og lavede præsentationer for hinanden om Danmark og Tyrkiet, og dystede i bueskydning, Danmark slog Tyrkiet. De tyrkiske elever der ikke var involverede i udvekslingen, var også meget interesserede, og fulgte i perioder efter os rundt på skolen. Resten af dagene stod den på sightseeing i Istanbul. Vi så mange spændende paladser og museer, og var på en sejltur op og ned ad Bosphorus. 
Udover os fra Svendborg Gym, var der også elever med fra Rosborg Gymnasium i Vejle. Det var fedt at lære dem at kende også, og man bliver hurtigt gode venner, når man er i så fremmed en situation.    

Hilsen Anton

 


De første fem dage af vores tur i Istanbul var vi hver især indkvarteret ved forskellige tyrkiske familier, hvor vi skulle bo. Udover de store sproglige vanskeligheder, blev vi alle sammen mødt af søde, gæstfrie og utrolig høflige familier, der tog i mod os som var vi allerede et familiemedlem. Her oplevede vi både de kulturelle, familiære, kulinariske og religiøse forskelle. Hver dag efter de daglige skoleaktiviteter fik vi vist den del af byen, tyrkerne selv oplever, hvilket står i stor kontrast til det man oplever som turist i landet. Derudover så vi de sædvanlige seværdigheder, kæmpe moskeer og smukke paladser som Istanbul er kendt for. Alt i alt, havde vi nogle helt fantastiske dage. Vi er kommet hjem med nye venskaber, viden og en mindeværdig oplevelse.

Hilsen Mathilde

 
Den politiske situation er et strukturelt problem

 

På vores tur til Tyrkiet snakkede vi blandt andet med Martin Selsøe, korrespondent for Politiken, og Ole Dalager, tyrkietkender, om deres oplevelse vedrørende den nuværende politiske situation, som den ser ud når man lever inden for landets grænser. Vurdering var entydigt, da de begge ser Erdogans nuværende kurs som en deroute for Tyrkiet rent demokratisk. Forklaringen på dette skal ses i tæt sammenhæng med historiens gang, hvor Osmannerrigets stumper blev reddet af Kemal Atatürk, som er en og altid har været en faderfigur for Tyrkiet. Han var, ifølge de fleste tyrkere, den vigtigste brik jævnfør samling af Tyrkiet og etableringen af republikken efter første verdenskrigs ende. Selvom Atatürk så mod det moderne, demokratiske vesten som et forbillede hentede han dog stadig inspiration fra samtidens idé om en autoritær, militaristisk og fascistisk styreform, som skulle samle de heterogene befolkningsgrupper under tyrkiske faner gennem statens reguleringer. Ole Dalager og Martin Selsøe bekræftede, at idéen om stærke magthavere stadig lever i bedste velgående i Tyrkiet, hvor staten er i centrum, befolkningen i periferien og mindretallene er marginaliserede og udstødte.

 



Return til nyhedsoversigten